Gemetselde schoorstenen raken in de loop der jaren aangetast door atmosferische en organische vervuiling. Algen en mossen hechten zich in het metselwerk. Hierdoor gaan de voegen vocht vasthouden en ontstaat er vorstschade.
Vocht en vorst kunnen een schoorsteen flink aantasten en dat heeft vervelende en soms zelfs gevaarlijke consequenties. Wanneer het voegwerk en de afdekplaat van een schoorsteen is verweerd, kan een storm veel schade aanrichten. De lekkages die daardoor kunnen ontstaan, leiden tot schade, een slecht werkende haard en veel kosten.
Een tijdige renovatie is dus van groot belang.
Is de schoorsteen gescheurd of zo verweerd dat de bakstenen poreus geworden zijn, dan is de enige oplossing het afbreken en opnieuw opmetselen van de schoorsteen.
Mocht het zo zijn dat de bakstenen nog in goede staat zijn, maar dat het voegwerk wel verzand is (poreus geworden is), dient de schoorsteen opnieuw te worden gevoegd. Tevens wordt het lood hersteld of compleet vernieuwd. Finaal wordt de schouw geïmpregneerd met een hydrofoberend middel, die verbeterd de waterwerende eigenschappen van het behandeld metselwerk
Wegens een uitgebreid machinepark ( roterende verreiker en vrachtwagen voorzien van een laadkraan) kan de schoorsteen op een efficiënte maar bovenal veilige manier gerenoveerd worden. Onbereikbaar is daarmee nagenoeg onmogelijk.
Schoorsteenrenovatie:
- verwijderen van slechte voegen
- de schoorsteen reinigen
- het oude lood herstellen / vernieuwen
- nieuw voegwerk
- impregneren