Lagedrukstralen

Lagedrukstralen

Met lagedrukstralen worden alle technieken bedoeld, waarbij een granulaat door perslucht bij drukken van 2 tot 5 bar op een gevel wordt gespoten. Als het zand of ander straalmiddel op de gevel terechtkomt, schuurt het de vervuiling af, zodat de gevel er proper onderuitkomt.

 

Deze schurende werking schuurt niet alleen het vuil weg, tevens wordt er een beetje steen weggeschuurd. In veel gevallen is dit niet zo erg

Soms wordt er – naast een granulaat- ook water aan de straal toegevoegd. Het specifieke voordeel daarvan is dat er dan veel minder stofvorming optreedt. Het stof blijft in dit geval plakken aan het straalmiddel, en komt niet rondom het gebouw terecht. Het water heeft weinig invloed op het reinigingsresultaat zelf.

In de handel zijn er heel wat benamingen voor straaltechnieken. Wervelrotatiesysteem, Jossysteem, gommen, torbo-systeem, Thomann-Hanry, nevelstralen, microstralen,… .

Voor een stuk zijn dat benamingen die merk-specifiek zijn. Maar in wezen zijn het allemaal methodes van lagedrukstralen, waarbij er tussen de merken onderling verschillen zijn in straalapparatuur: meestal ligt het verschil in het soort van straalmiddel dat wordt gebruikt, en dikwijls ook de manier waarop het straalmiddel op de gevel wordt gestraald.